Cukorbetegként nézesse látását évente, hogy elkerülje a szemészeti szövődményeket!

HTML

Több, mint 1000

A cukorbetegség szövődményeként évente több mint 1000 ember veszíti el látását Magyarországon. Rendszeres szűrővizsgálattal a probléma időben felismerhető, látásuk megmenthető lenne.

Ingyenes szűrések országszerte

A térképre kattintva megtudhatja, hol végeztethet ingyenesen látásvizsgálatot.

mo_250.jpg

További információ: 06 70 385 17 26
Hívható hétfőtől péntekig 9:00 és 17:00 óra között

Regisztráció a következő email címen lehetséges név, cím, telefonszám és a cukorbetegség kezdetének megjelölésével: regisztracio@optikazrt.hu
Rendezvényeink

November 10. Vasárnap (9:30 - 16:30)
Cukorbetegek Budapesti Egyesületének 25. évfordulója “Éljünk együtt jól a cukorbetegséggel”
Lurdy Ház

November 17. Vasárnap (10:00 - 18:00)
Egy Csepp Figyelem Világnap 
SYMA csarnok

November 24. Vasárnap (9.00 - 16.30)
Diabetes Világnap 
Szeged, Szent-Györgyi Albert Agóra, Kálvária sgt. 23.

MACOSZ

Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége.


ecsf.png

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Így okoz cukorbetegséget a munkahelyi stressz!

2014. augusztus. 18.

Arról már korábban is hallhattunk, hogy a stressz megnöveli a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, azonban egy új kutatás magát a folyamatot is végigkövette, rávilágítva ezzel az összefüggés okaira és a következményekre.

work_2332523b.jpg
A kutatás eredménye alapján a folyamat a következőképpen zajlik:
Először kisebb mennyiségű stressz keletkezik, ami eleinte a többségnél nem okoz problémát, sőt hatékonyabb, sőt adott esetben keményebb munkára, nagyobb koncentrációra ösztönöz. Ha viszont a stressz szint tovább növekszik egyre halványulnak a pozitív hatások, és erősödnek a negatívak. Ez egy hosszú távú folyamat, ami a krónikus stressz kialakulásához vezet. A krónikus stressz megemeli a kortizol szintet, ami hatással van a szervezet vércukorszintjének ellenőrzésére. Ezáltal nő meg a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázata, és így alakul ki sokaknál ténylegesen a betegség.

A kutatók számszerűsítették a krónikus stressz okozta kockázatnövekedést, már ami a 2-es típusú cukorbetegséget illeti. A kutatásban olyan egészséges emberek vettek részt, akiknél nem állt fenn a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázata, tehát nem voltak elhízottak, nem dohányoztak, rendszeresen mozogtak. A tanulmány szerint azoknál, akiknél nagy mennyiségű hosszú távú stresszt figyeltek meg a kutatás időtartama alatt, átlagosan 45%-kal nőtt meg a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázata.
Ráadásul a krónikus stressz következménye lehet számos más betegség is.

A megoldás természetesen nem feltétlenül az, hogy mondjuk fel az állásunkat, hiszen minden szakmának, munkahelynek megvan a maga stresszes része, és a tapasztalat azt mutatja, hogy aki stresszes az egyik munkában, az a másikban is az. A kulcs sokkal inkább a hozzáállásunk megváltoztatása, a stressz kérdés lényegében ennek függvénye. Ezért van az, hogy míg valaki elkezd szorongani egy adott dolog miatt, mások nem is értik, hogy ezen miért kell ennyit görcsölni. Persze vannak fontos feladatok, projektek, de ettől még meg kell tudnunk magunkat nyugtatni, hogy nem dől össze a világ, ha valami nem sikerül.

A munkahelyi stressz akkor árt a legjobban, ha már eleve megemelkedett stressz szinttel rendelkezik valaki. Ha az élet más területein sikerül rendezni az ügyes-bajos dolgainkat akkor sokkal jobb esélyekkel indulhatunk a munkahelyen is. fontos lehet az is, hogy megtanuljunk gazdálkodni az időnkkel, időbeosztás segítségével kényelmesen el tudjuk végezni a munkát, így a plusz feladatok miatt sem kell stresszelni.

Alkalmazhatunk stressz csökkentő módszereket, praktikákat is. Az egyik legjobb stressz csökkentő módszer a mozgás, sportolás. Ezzel garantáltan lejjebb vihetjük a stressz szintet, és csökkenthetjük a szorongást. Figyeljünk oda az apróságokra, a kisebb munkahelyi feladatokra is. Pl. néhány olvasatlan levél nem tűnik komoly problémának, stresszforrásnak, de ha ezek és más apróságok felhalmozódnak, könnyen elveszhetünk a feladatok közt, ami szintén szorongást válthat ki.

Forrás: macosz.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://macosz.blog.hu/api/trackback/id/tr286816685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása